Uitleg groslijsten en soorten

Voor opdrachtnemers

Als opdrachtnemer kun je je op een of meerdere groslijsten inschrijven om mee te dingen voor een onderhandse aanbesteding. 
Een groslijst is een lijst met per werkveld geïnteresseerde en geschikte bedrijven die voldoen aan vooraf opgestelde geschiktheidseisen, waaruit de opdrachtgever kan selecteren. 

Welke groslijsten een specifieke opdrachtgever hanteert en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn, kun je nalezen op de website van de desbetreffende opdrachtgever. Vaak vind je op de 'Inkooppagina' informatie over de verschillende lijsten, de wijze van aanmelding en de notitie groslijst- en selectiesystematiek. In de notitie of het beleidsstuk groslijst- en selectiesystematiek vind je bijvoorbeeld aan welke geschiktheidseisen je als opdrachtnemer dient te voldoen en de wijze van selecteren door de opdrachtgever.
Qfact geeft opdrachtnemers geen informatie over welke opdrachtgevers welke groslijsten hanteren op ons platform.

Er zijn drie soorten (gros)lijsten, namelijk:

Privé/gesloten
Om op dit type groslijst te komen moet een opdrachtnemer door de opdrachtgever handmatig uitgenodigd worden. Dit gebeurt op basis van kvk- en vestigingsnummer. 

Halfopen/Halfgesloten
Op dit type groslijst kunnen opdrachtnemers zich aanmelden via een unieke uitnodigingslink. De opdrachtgever kan deze link plaatsen op hun website, verspreiden in een uitnodiging naar de belanghebbende opdrachtnemers of deze op verzoek van de opdrachtnemer toesturen.
Qfact verstrekt deze link niet aan opdrachtnemers. 

Let op! Zonder de uitnodigingslink kan je je als opdrachtnemer niet inschrijven op de groslijst. De gebruiker moet inloggen en dan de uitnodigingslink in een nieuw tabblad van dezelfde internetbrowser plakken. Hierna verschijnt de uitnodiging en kan de gebruiker deze accepteren. Zie ook het artikel: Uitnodiging accepteren voor een halfopen/halfgesloten groslijst

Publiek
Op dit type groslijst kan iedere opdrachtnemer zich inschrijven. De lijsten worden dan ook openbaar weergegeven op het dashboard van de gebruiker nadat hij is ingelogd. Wanneer de opdrachtnemer een account heeft aangemaakt ziet men de groslijsten die open zijn gesteld. De opdrachtnemers hoeven alleen de juiste documenten te uploaden voor hun inschrijving op de lijst.