2023 Better Performance vragenlijst

Hieronder lees je antwoorden op de meest gestelde vragen over de Better Performance vragenlijst.

Wat is er in zijn algemeenheid veranderd aan de vragenlijsten?
De vragenlijsten zijn korter geworden, duidelijker, praktischer en relevanter. Ook zijn de vragen volledig gericht op houding en gedrag. Daarnaast is het thema duurzaamheid toegevoegd voor Werken en is de vragenlijst voor de Advies- en ingenieursdiensten veel meer toegespitst op het dienstenkarakter.

Wat is er veranderd in de vragenlijst voor Advies- en ingenieursdiensten?
De vraag over planning is gericht op het nakomen van afspraken en de vraag over het aanleveren van de planning is komen te vervallen. Verder is er een vraag toegevoegd over het aandragen van kansen en optimalisaties, bijvoorbeeld over duurzaamheid of omgeving. Ook zijn alle vragen en antwoorden redactioneel grondig herzien.

Wat is er veranderd in de vragenlijst voor de Werken?
Alle vragen en antwoorden zijn redactioneel grondig herzien. De bestaande drie vragen over planning zijn samengevoegd tot twee vragen. Verder is de vraag over coördinatie komen te vervallen, de werkgroep vond dit onderwerp voldoende afgedekt door de vraag over planning en risicobeheersing. In de praktijk werd die vraag ook vaak op ‘niet van toepassing’ gezet. Er is een optionele vraag toegevoegd over duurzaamheid. Deze vraag ziet niet op de daadwerkelijk toegepaste duurzaamheidsmaatregelen maar ziet op de open houding om mogelijkheden te verkennen om de opdracht zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook zijn alle vragen en antwoorden redactioneel grondig herzien.

Wat is er veranderd in de vragenlijst over de opdrachtgever?
De vragen over de opdrachtgever waren in de oude vragenlijst ‘gespiegeld’ met de vragen over de opdrachtnemer, dat zorgde voor geforceerde en minder relevante vragen. Bij het ontwikkelen van de nieuwe vragen heeft de vraag centraal gestaan wat cruciale taken en houding- en gedragskenmerken van de opdrachtgever zijn voor een succesvolle opdracht. Zo is er bijvoorbeeld een vraag over het tijdig uitvoeren van de taken door de opdrachtgever maar ook een vraag over het hebben van een open houding bij voorstellen door de opdrachtnemer. Daarnaast is er een vraag over het rekening houden met de financiële belangen van de opdrachtnemer, denk hierbij aan het tijdig betalen. 

Wat moet ik doen om de nieuwe vragenlijst te kunnen gebruiken in mijn project?
De vragenlijst is automatisch beschikbaar in de applicatie voor nieuwe projecten, hiervoor hoef je verder niets te doen. Bij het aanmaken van je project kan je bij de optie ‘Versie vragenlijst’ kiezen voor 2023. 

Voor opdrachtgevers die alleen de module Better Performance gebruiken is de vragenlijst beschikbaar sinds 14 februari 2023.

Voor opdrachtgevers die naast Better Performance ook de groslijsten of raamovereenkomst module gebruiken is de vragenlijst uiterlijk beschikbaar sinds 7 maart 2023.

Voor opdrachtnemers die op eigen initiatief Better Performance kunnen meten met de Prestatiedatabank module is het nieuwe formulier beschikbaar na de migratie. Hierover ontvang je nader bericht van jouw contactpersoon bij Qfact.

Hoe kan ik de optionele vraag over duurzaamheid activeren voor mijn project met de vragenlijst voor Werken?
Bij het aanmaken van je nieuwe Better Performance project kies je eerst de optie ‘Werken’ bij de Type project. Vervolgens kies je ‘2023’ bij de Versie vragenlijst waarna de optie voor Duurzaamheid wordt getoond. Hier kies je voor het antwoord ‘Ja’. De tussentijdse meting(en) en eindmeting voor je project worden nu aangemaakt met de duurzaamheidsvraag in het formulier. 

Is er visueel iets veranderd in de software?
Het invullen van de vragenlijst is functioneel niet veranderd. Let op! de antwoordopties staan in een andere volgorde want het meest positieve antwoord staat nu bovenaan

Wat gebeurt er met bestaande projecten en aangemaakte metingen?
Voor projecten die al zijn aangemaakt blijf je gebruik maken van de versie van de vragenlijst waarmee je hebt project bent gestart. De bestaande formulieren blijven ongewijzigd. Voor nieuwe formulieren wordt ook dezelfde vragenlijst gebruikt als je al in het project hebt toegepast.

Wat moet ik doen als in het contract nog de ‘oude’ meting staat en ik nog geen formulier heb aangemaakt?
Maak een afspraak tussen opdrachtgever en opdrachtnemer welke versie van het formulier jullie toepassen op de opdracht. Standaard komt bij een nieuw aan te maken formulier in de Qfact software het de nieuwe versie in beeld, maar je kunt ook nog huidige vragenlijst (versie 2018) van het formulier kiezen bij nieuw aan te maken projecten.

Wat moet ik doen om de nieuwe versie in mijn aankomende project te gebruiken?
Allereerst kan je een tekst over Better Performance opnemen in je bestek. Daarna, wanneer het project start maakt je in het Qfact platform het project aan, kies je het juiste type en vragenlijst en ben je klaar voor de tussentijdse meting! Voor een sterkte start bespreek je Better Performance en de verwachtingen hierin als opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk tijdens de Project Start-Up (PSU) of de eerste vergadering.

Kan ik in mijn bestaande project wisselen naar de nieuwe vragenlijst?
Wanneer je eenmaal gestart bent met het invullen van een meting is dit niet meer mogelijk. Heb je alleen het project nog maar aangemaakt maar nog niets ingevuld? Dan kan je een nieuwe project aanmaken met de nieuwe vragenlijst en het huidige project verwijderen. Vergeet niet op de contactpersonen van de opdrachtnemer te informeren én uit te nodigen!